O2 FL 1.4 tsi - terkotanie dochodzące z tylnej części auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Andys
    Elegance
    • 2007
    • 762

Zamieszczone przez skaypik
    Powiedział ,że nie wie jak jest w 1.4TSI -ale w 1.6MPI pompy są podobno bardzo głośne
    Czyli pewnie w większości benzynówek pompa pracuje tak samo głośno po jakimś czasie, tylko słychać to najbardziej w cichym 1.4TSI. Nie mam ETKI, ale z ciekawości patrzyłem na Allegro, na pompy paliwa do aut z grupy VAGa i znalazłem kilka pomp, z opisu których wynikało, iż pasują zarówno do silników 1.4 jak i 3.6FSI :shock: .
    Tak więc, najprawdopodobniej większość pomp po jakimś czasie (przebiegu) zaczyna terkotać, tylko do momentu wprowadzenia na prawdę cichego silnika, nikt tego nie słyszał. Wszyscy zainteresowani tematem chyba się zgodzą, że dźwięk jest cichy i gdyby nie fakt terkotania, pewnie w ogóle nie powstałby ten temat. Dziś przysłuchiwałem się swojemu terkotaniu i oczywiście faktycznie pochodzi ono spod siedziska tylnej kanapy za fotelem pasażera. Byłem dziś w ASO, najpierw udawano głuchych, potem przestałem być miły i wtedy dowiedziałem się, że owszem, to pewnie jest pompa paliwa, ale dopóki się nie zepsuje SAP nie zapłaci ASO za wymianę. Kiedy powiedziałem, że pewnie kilkanaście - kilkadiesiąt osób wystosuje wkrótce oficjalne pismo w tej sprawie do SAP, facet wyraźnie się ucieszył, powiedział że oni tylko czekają aż SAP ogłosi akcję serwisową.
    Pozdrawiam,
    Andys

Komentarz

• AdamB
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 8037
      • Octavia IV (NX3)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

luckyluc, ale to terkotanie raczej nie jest. I jeżeli na początku tego wątku byś nagrał ten hałas i go tu wkleił to wiadomo by było że to pompa paliwa. A tak jest 7 stron bicia piany . :wink:

A teraz do ASO niech wymieniają wadliwą pompę paliwa. Ona powinna cichutko pracować.
      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Andys
        Elegance
        • 2007
        • 762

Z ETKI wynika, że jest kilka pomp paliwa do silników z zapłonem iskrowym
        1K0 919 051 AP (BG, BH, CB) i wszystkie one teoretycznie pasują do CAXA.
        Ciekawe, czy terkotanie dotyczy tylko jednego modelu czy tylko serii :roll:
        Pozdrawiam,
        Andys

Komentarz

• RS
          Ambiente
          • 2009
          • 238

Faktycznie po przesłuchaniu nagrania , dzwiek jest masakryczny . Mozna sie wsciec ( przy ciszy we wnetrzu samochodu ) .Czekam niecierpliwie na dalszy ciag wydarzeń . Bo i moze mnie to dopadnie

Komentarz

• martinex
            Drive
            • 2009
            • 87

Nagranie jest dość spektakularne - przyznaję. Moje pewnie aż takie by nie było ale nie zdejmowałem ani siedzenia ani wygłuszenia... Natomiast niestety mam prawie tak samo

Auto ma przebieg 2000 km... kupiłem bez radia i z lekką premedytacją przez początkowy okres eksploatacji specjalnie nie chciałem montować po to właśnie, żeby "posłuchać" sobie auta... no i poza baaardzo miłymi odgłosami w trakcie jazdy - bo silniczek 1.4 na prawdę brzmi fajnie - to na każdym postoju jest taki właśnie brzęczyk

Przy najlbliższej okazji jadę do serwisu i też zamierzam ostro podziałać w kwestii wymiany tego knota.

Przydała by się jakaś mobilizacja w celu wymuszenia akcji serwisowej.

[ Dodano: Nie 14 Lut, 10 00:18 ]
            I jeszcze jedno - faktem jest, że serwis może mieć argument, że skoro pompa pompuje to jest OK i nie wymienią jej w ramach gwarancji tylko dlatego, że hałasuje.

Pytanie zatem do pozostałych forumowiczów posiadających równie felerne egzemplarze - jak wygląda spalanie waszych bolidów? Bo mój to jakaś porażka jest - ponad 11 litrów. Na trasie też bez rewelacji okolice 8,5l.

Przypomnę że wg danych katalogowych spalanie 1.4 TSI to:

8,8 w mieście, 5,3 w trasie (!!!), 6,6 cykl mieszany.

Spalania na poziomie 5,3l to ja na oczy nie widziałem w tym samochodzie nawet chwilowego... zawsze jest powyżej 7l, chyba że kulam się z górki hamując silnikiem :evil:

Komentarz

• rkb
              RS
              • 2008
              • 2152
              • Rapid Spaceback (NH1)
              • CYVB 1.2 TSI 110 KM

No to panowie zbierzcie sie w koncu i pisac do gazet , turbokamer itp, teraz akcje serwisowe modne to moze nawiaza do tematu ze niektorzy wola unikac takich rozwiazan i robic klientow w balona
              Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Piotr AMP
                Rider
                • 2009
                • 250

Zamieszczone przez rkb
                No to panowie zbierzcie sie w koncu i pisac do gazet , turbokamer itp, teraz akcje serwisowe modne to moze nawiaza do tematu ze niektorzy wola unikac takich rozwiazan i robic klientow w balona
                To dobry pomysł ale najpierw trzeba wykorzystać procedurę gwarancyjną w ASO i ewentualnie SAP aby się tym media zainteresowały, i niewątpliwie tak się stanie jak nie uznają tych reklmacji bo jak ktoś kupuje auto to tego nie słyszy a pozniej sie pojawia. Ja mówie wprost - Jak bym to słyszał przy zakupie lub o tym wiedział, że tak będzie np. z forum, lub choćby nawet przypuszczał, że to się zacznie dziać nie kupił bym na 100% 1.4 TSI !
                Najbardziej do szału doprowadza mnie to, że wczoraj przejechałem 10 km i pompa była w miare cicho, nie znam prawidłowosci kiedy zaczyna terkotać, ale przeicez tak jest bo nie mam urojeń. Jak znow pojade do serwisu na umowione spotkanie w srode i akurat na złość nie będzie się tłukło to się wkur... niesamowicie bo oni uznaja, że mam coś z głową a ja zostane z problemem.
                Pozdrawiam
                Piotr

Komentarz

• loyd
                  RS
                  • 2010
                  • 2342

Chyba przesadzacie z tym "terkontaniem". Pompa ma prawo wydawać odgłosy i koniec - dopuki działa nie ma podstaw do reklamacji (no chyba, że pracowałaby rzeczywiście bardzo głośno).

Ja mam podobne odgłosy i nie przyszłoby mi do głowy robić z tego tytułu jakiś problem.

Komentarz

• skaypik
                    Drive
                    • 2009
                    • 51

Pisałem już o tym wcześniej-zwróć uwagę czy nie ma tu związku z temperaturą(mrozem).
                    Jak większość zapewne tutaj wie przy dużym mrozie w samochodzie zaczyna być słychać różne rzeczy(np. zawieszenie -stuki-puki)które mijają wraz z ociepleniem.
                    Może o to chodzi :?:

Komentarz

• Andys
                      Elegance
                      • 2007
                      • 762

A ja nie zamierzam dać się zwariować i jeśli pojawi się oficjalne pismo do SAP, bardzo chętnie się pod nim podpiszę, ale na tą chwilę będę niestety "leczył" objawy, skoro źródła nie jestem w stanie usunąć. Zamierzam kupić maty wygłuszające i wyłożyć nimi spód siedziska tylnej kanapy, z pewnością nie wyeliminuje to dźwięku zupełnie, ale może choć trochę poprawi komfort jazdy. Wiem, wiem, to nie jest rozwiązaniem problemu, jednak odpowiedź w ASO była konkretna, albo pompa padnie, albo SAP wyrazi zgodę na wymianę :x
                      Pozdrawiam,
                      Andys

Komentarz

• Piotr AMP
                        Rider
                        • 2009
                        • 250

Zamieszczone przez loyd
                        Chyba przesadzacie z tym "terkontaniem". Pompa ma prawo wydawać odgłosy i koniec - dopuki działa nie ma podstaw do reklamacji (no chyba, że pracowałaby rzeczywiście bardzo głośno).

Ja mam podobne odgłosy i nie przyszłoby mi do głowy robić z tego tytułu jakiś problem.
                        Ciężko tego nie skomentować, ale naprawde brak mi słów, więc życzę Ci głośnego terkotania i oby się pompa nie zepsuła. Jakbyś dał za auto tyle kasy i nic nie terkotało a pozniej zaczeło choćby słabo to byś pierduł tu na forum nie opowiadał. Nie mozesz pomóc lub doradzić to wez pod uwage ze komus to przeszkadza i tyle.

PS. A jaki kolega posiada samochód ? A może kolega pracuje w ASO lub SAP ?
                        Pozdrawiam
                        Piotr

Komentarz

• loyd
                          RS
                          • 2010
                          • 2342

Własnie mam zamiar kupić nową Octavie (1.4 tsi) i jak odgłos pompy nie będzie wykraczał poza normę (a ten nagrany dzwięk nie wykracza) to nie mam zamiaru się tym przejmować.

Obecnie mam Corsę C (kupiłem nową) i nie przejmowałem się głosem pompy paliwa (i innymi trzeszczeniami też nie)

Nie pracuję w ASO ani w SAP i wogóle nie mam nic wspólnego z branżą motoryzacyjną.

I na koniec - fakt Octavia dużo kosztuje ale w odnisieniu do polskich zarobków. Porównując jej cenę do zarobków w państwach zachodnich okazuje się, że to jest zwykły, niedrogi i przy tym funkcjonalny kompakcik w którym coś tam prawo poterkotać. I tak należy do tego podchodzić a nie uważać, że taaaakkkaaa fura to musi działać jak S klasa, czy inny Jaguar.

Komentarz

• Shadoon
                            Ambiente
                            • 2005
                            • 161

wynika z tych postów ze 1.4 tsi to jednak marny wybór... :?
                            Octavia Ambiente (ICE) 1.6 i Octavia II FL ELEGANCE 1.4 TSI

Komentarz

• Piotr AMP
                              Rider
                              • 2009
                              • 250

Zamieszczone przez loyd
                              Własnie mam zamiar kupić nową Octavie (1.4 tsi) i jak odgłos pompy nie będzie wykraczał poza normę (a ten nagrany dzwięk nie wykracza) to nie mam zamiaru się tym przejmować.

Obecnie mam Corsę C (kupiłem nową) i nie przejmowałem się głosem pompy paliwa (i innymi trzeszczeniami też nie)

Nie pracuję w ASO ani w SAP i wogóle nie mam nic wspólnego z branżą motoryzacyjną.

I na koniec - fakt Octavia dużo kosztuje ale w odnisieniu do polskich zarobków. Porównując jej cenę do zarobków w państwach zachodnich okazuje się, że to jest zwykły, niedrogi i przy tym funkcjonalny kompakcik w którym coś tam prawo poterkotać. I tak należy do tego podchodzić a nie uważać, że taaaakkkaaa fura to musi działać jak S klasa, czy inny Jaguar.
                              OK. Jesli bedzie taki dzwiek jak bedziesz kupował autko i go akceptujesz to rozumiem. Ale jak ja kupowałem samochod to nic nie terkotało ani na jezdzie próbnej w tym z salonu ani do około 7 tys. km w moim.
                              Reasumując - ja tego nie akceptuje bo wczesniej nie było "terkotania" i kończę temat ze swojej strony. Pozdrawiam.
                              Pozdrawiam
                              Piotr

Komentarz

• pascal
                                Rider
                                • 2009
                                • 510
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Shadoon
                                śmiała teza, na prawdę głęboka

Komentarz

• martinex
                                  Drive
                                  • 2009
                                  • 87

Ja również jak robiłem jazdę próbną to nic nie terkotało. Sprzedawca pokazywał mi wskazania komputera, wg których w testowym aucie średnie spalanie było 7,1 l/100km.

U mnie pompa od jakiegoś 1000km terkocze jak diabli a spalanie od początku jest zawsze powyżej 10l. Teraz 11.

Gdyby to było tylko "terkotanie" to... chrzanić - ale jeżeli trzaska mnie to po kieszeni przy każdym tankowaniu to nie zamierzam tego tolerować.

Na motostat.pl na 23 auta z tym silnikiem tylko 3 mają średnie spalanie powyżej 9l... :evil:

Czy inni właściciele terkoczących pomp będą uprzejmi wypowiedzieć się w temacie spalania?

Komentarz

• Piotr AMP
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 250

martinex, Ja mam spalanie około 8 litrów srednio po 4 pełnych tankowaniach bo dopiero niedawno zalożyłem statystykę. Nie wiązałbym tego z terkoczącą pompą, ale kto wie ...
                                    Pozdrawiam
                                    Piotr

Komentarz

• martinex
                                      Drive
                                      • 2009
                                      • 87

ja mam 7 tankowań (jedno nie uwzględnione na motostat bo faktura przyjdzie z neste na koniec lutego - a nie pamiętam ile lałem) na komputerze 11.1 dzisiaj.

3 litry różnicy to jest przepaść - 30% mniej!!! A ja do diabła jeżdżę co prawda po mieście ale bez klimy i jak emeryt :evil: ( generalnie przy 2000 zmieniam bieg, jak ciągnę w górę to max do 3000 ) jeszcze moment a mi rodzina kapelusz kupi w prezencie do auta... :twisted:

Komentarz

• Andys
                                        Elegance
                                        • 2007
                                        • 762

Zamieszczone przez Shadoon
                                        ja mam 7 tankowań (jedno nie uwzględnione na motostat bo faktura przyjdzie z neste na koniec lutego - a nie pamiętam ile lałem) na komputerze 11.1 dzisiaj.

3 litry różnicy to jest przepaść - 30% mniej!!! A ja do diabła jeżdżę co prawda po mieście ale bez klimy i jak emeryt :evil: ( generalnie przy 2000 zmieniam bieg, jak ciągnę w górę to max do 3000 ) jeszcze moment a mi rodzina kapelusz kupi w prezencie do auta... :twisted:
                                        Spokojnie, kolego, u mnie spalanie średnie zawsze było wyższe niż u innych na forum. Ale było tak od samego początku i nie widzę związku z pompą. Znaczny spadek spalania zauważyłem po przejściu z 98 na 95. Jeżdżę na krótkich odcinkach po mieście Łodzi, często stoję w korkach i średnie spalanie komp pokazuje mi 10,4l./100km. Zmieniam bieg przy 2100-2500obr./min. i wbrew pozorom często dojeżdżam pierwszy do następnych świateł. Generalnie jak na zimę jestem zadowolony z takiego spalania, zważywszy na fakt warunków, w jakich eksploatuję auto.

[ Dodano: Nie 14 Lut, 10 14:29 ]
                                        Zamieszczone przez pascal
                                        Shadoon napisał/a:

śmiała teza, na prawdę głęboka
                                        Prawda, zwłaszcza że "winą" samego 1.4 TSI jest w tym wypadku fakt, że jest tak cichy, że słychać pompę w przeciwieństwie do innych silników :lol:
                                        Pozdrawiam,
                                        Andys

Komentarz

• luckyluc
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 78

Zamieszczone przez loyd

Nagrany dźwięk nie przekracza normy? Raczysz żartować, albo jesteś głuchy!

Przed zakupem odbyłem dwie jazdy próbne. Miałem możliwość jazdy cały dzień samochodem Skoda Octavia 1,4 TSI. Żadnych najmniejszych stuków, puków, terkotania. Samochód IGŁA. To mnie skusiło i zdecydowałem się na zakup.

Testowego auta nikt nie oszczędza, a ja o swój samochód dbam. Więc prawdopodobieństwo usterki w testowym jest zdecydowanie większe.

W tym samochodzie testowym, który ma obecnie 6000 km pompa pracuje cicho, a w moim aucie przy przebiegu 3000 km terkocze.

I na koniec argument nie do przebicia. Jeżeli mechanik z ASO mówi, że pompa jest do wymiany to nie zaśmiecaj loyd tego wątku swoimi głupimi wywodami.
                                          Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM

Komentarz

• Andys
                                            Elegance
                                            • 2007
                                            • 762

Zamieszczone przez luckyluc
                                            I na koniec argument nie do przebicia. Jeżeli mechanik z ASO mówi, że pompa jest do wymiany to nie zaśmiecajcie tego watką swoimi głupimi wywodami.
                                            Akurat opinia mechanika z ASO nie jest dla mnie argumentem, a już na pewno nie, nie do przebicia. Co do głupich wywodów, daruj sobie proszę tego typu stwierdzenia, jeśli chcesz aby Twoje wypowiedzi były brane na poważnie.
                                            Pozdrawiam,
                                            Andys

Komentarz

• luckyluc
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 78

Zamieszczone przez Andys
                                              Zamieszczone przez luckyluc
                                              I na koniec argument nie do przebicia. Jeżeli mechanik z ASO mówi, że pompa jest do wymiany to nie zaśmiecajcie tego watką swoimi głupimi wywodami.
                                              Akurat opinia mechanika z ASO nie jest dla mnie argumentem, a już na pewno nie, nie do przebicia. Co do głupich wywodów, daruj sobie proszę tego typu stwierdzenia, jeśli chcesz aby Twoje wypowiedzi były brane na poważnie.
                                              Może się nie zrozumieliśmy, "głupi wywód" odnosi się do usera, który stwierdza, że pompa na filmiku działa w normie.

Dla mnie opinia mechanika z ASO to podstawa do walki o wymianę pompy.
                                              Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

Jaki stan paliwa trzymacie, albo ile najwiecej wlaliscie przy tankowaniu ??
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Andys
                                                  Elegance
                                                  • 2007
                                                  • 762

Zamieszczone przez Maicroft
                                                  Jaki stan paliwa trzymacie, albo ile najwiecej wlaliscie przy tankowaniu ??
                                                  Tankuję zawsze do pierwszego odbicia, może raz lub dwa do drugiego odbicia.
                                                  Nie jeżdżę non-stop na rezerwie, jeśli to miałeś na myśli :wink:
                                                  Pozdrawiam,
                                                  Andys

Komentarz

• rlapinski
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 138

Nie macie wrażenia, że ta głośniejsza praca pompy paliwowej zaczęła się objawiać użytkownikom 1.4 tsi mniej więcej w tym samym momencie i ma to być może związek z niskimi temperaturami? Pod koniec tygodnia temperatury w dzień mają oscylować w granicach 7 stopni (przynajmniej na południowym zachodzie Polski). Może warto wtedy przysłuchać się pracy tej nieszczęsnej pompy.
                                                    U mnie rzeczywiście trochę ją słychać na wolnych obrotach (czasem głośniej, czasem ciszej) ale nie jestem w stanie powiedzieć kiedy to się zaczęło i czy jak auto było nowe to czy było ciszej. Faktem jest, że praca wentylatora na 1 poziomie ją zagłusza.

Komentarz

Pracuję...